Tipuri de ulei recomandate pentru ATV

10.08.2021

Cei mai multi rideri de ATV-uri si side-by-side-uri profita de fiecare ocazie pentru a se lauda cu vehiculul din dotare. Implicit, recurg la o verificare periodica minutioasa pentru a-si pastra partenerul de off road in stare optima. Cu privire la performanta motorului, o masura esentiala o constituie schimbarea uleiului.

Pe piata exista doua tipuri de ulei: sintetic si pe baza de petrol. Care este cel mai bun? Sunt argumente pro si pareri contra pentru fiecare optiune.

Retineti, in primul rand, ca uleiul de inalta calitate este supus testelor de zeci de ori inainte de a fi lansat pe piata, pentru a se dovedi compatibilitatea cu materialele electrometrice din care garniturile si etansarile sunt construite. Utilizarea unui ulei de calitate inferioara va duce, inevitabil, la probleme ale motorului (chiar daca acestea nu sunt vizibile din primul moment). Coroziune, uzura, rugina. Va indemnam sa evitati costurile enorme la reparatie, alegand calitatea!

Uleiul pentru motor este rafinat din ingrediente naturale. Compozitia finala este determinata de modul de rafinare si de combinare a acestor elemente. Uleiul natural este realizat din lubrifianti minerali si din petrol (rafinati).

Pe de alta parte, lubrifiantii sintetici sunt creati in laborator si contin un amestec din ulei si alte elemente. De ce este necesar uleiul sintetic? Raspunsul este simplu: uleiul pe baza de petrol nu este rezistent la temperaturi extreme, ceea ce conduce la vulnerabilizarea componentelor motorului. In lipsa unei lubrifieri adecvate, partile motorului se pot arde.

Uleiurile sintetice fac fata mai bine temperaturilor inalte deoarece nu se descompun usor la caldura. Uleiul sintetic este fabricat fara multi compusi chimici care provoaca oxidarea si aparitia de namol (funingine, murdarie, carburant ars partial, ulei de motor oxidat, lichid de racire scurs si vapori de apa condensati, formati in timpul procesului de ardere). Uleiurile de calitate superioara indeparteaza acesti factori nocivi ce vor fi drenati impreuna cu uleiul, nu lasati in urma pentru a determina formarea de depozite de murdarie si namol. Schimbarea la intervale regulate a uleiului si filtrelor va preveni, asadar, aparitia problemelor la motor. Un ulei de proasta calitate poate conduce la aparitia namolului.

Uleiul sintetic mai aduce un beneficiu: este mai putin predispus la ardere deoarece nu include printre substantele componente: sulf, ceara, alte materiale care pot provoca arderea la expunerea la temperaturi extreme.

In plus, uleiul sintetic ofera protectie superioara in anotimpul rece. Dispune de vascozitate redusa, asa ca nu se va ingrosa din cauza temperaturii de inghet. La polul opus, uleiul pe baza de petrol se caracterizeaza prin vascozitate ridicata, ceea ce favorizeaza ingrosarea sa in sezonul friguros. Motorul va porni mai greu. Specialistii in domeniu sugereaza ca uzura se datoreaza uleiului ingrosat.

Are nevoie ATV-ul tau de ulei sintetic? Depinde. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi foarte joase sau pilotezi vehiculul in perioada iernii, este preferabil sa optezi pentru uleiul sintetic deoarece este mai putin vascos.

Un alt aspect de luat in considerare: motoarele ATV-urilor / vehiculelor side-by-side opereaza la turatie mare (RPM - rotatii pe minut). Drept consecinta, motorul necesita un ulei sintetic pentru a favoriza mentinerea proprietatilor de lubrifiere. Spre deosebire de uleiul pe baza de petrol, cel sintetic isi pastreaza proprietatile in caz de temperaturi inalte, la stress-ul de a opera vehiculul la potential maxim si nu trebuie schimbat la fel de des, ceea ce il face ideal pentru pilotarea ATV-ului pe trasee cu mult praf.

Indiferent de uleiul pe care alegi sa il folosesti, este important sa schimbi uleiul conform indicatiilor constructorului din manualul pentru utilizator!