2016 Can-Am Defender HD8 XT sau excelenta in segmentul UTV-urilor utilitare

08.01.2016

Can-Am BRP, unul dintre liderii mondiali ai industriei powersports, a lansat un side-by-side utilitar in esenta, dar care poate face fata si unor provocari recreationale: Can-Am Defender, proiectat si construit pentru a stabili noi standarde de mare performanta in domeniul off-road, oferind versatilitate si functionalitate prin sistemele inteligente integrate, astfel respectandu-si blazonul de lider in industrie.

UTV-ul Can-Am Defender a fost lansat in doua variante de motoare montate in spate, evident celebrele si puternicele motoare Rotax V-Twin: un HD10 (976 cc, racit cu lichid) care ofera 72 cp, cu pana la 20% mai mult cuplu la 4.000 rpm (82,7 Nm) decat versiunea similara a principalului competitor de pe piata si un HD8 de mare cuplu (799,9 cc, racit cu lichid), 67,7 Nm si 50 cp. Plasarea celor doua motoare ale Defender-ului in spate are ca rezultate notabile reducerea zgomotului si a vibratiilor, imbunatatirea accesului si preintampinarea incalzirii cabinei pilotului.

Deoarece am amintit despre motor, sa vedem despre ce e vorba; HD8 a fost dotat cu un Rotax V-Twin, racit cu lichid, proiectat ca pentru cilindree-ul sau de 799,9cc, sa livreze un numar decent de cp, in schimb un mare cuplu: 67,7 Nm si 50 cp. Motorul a fost legat cu noua transmisie pe curea Pro-Torq, proiectata special pentru livrarea cuplului impresionant, schema pe care probabil o vom vedea ca dotare cativa ani de acum inainte, in special in powertrain-ul vehiculelor utilitare. Nu reprezinta o noutate oarecare, deoarece transforma acest side-by-side (si orice vehicul dotat) intr-o foarte capabila masinarie de lucru in conditii grele.

Inginerii Can-Am au mai facut o mutare ingenioasa si extrem de eficienta: au plasat motorul fix sub cargo bed, fara nici o intruziune in spatiul din interiorul cabinei, asta insemnand ferirea de zgomot intens, vibratii, preintampinarea incalzirii cabinei suplimentar si un acces facil la acesta. Un piston hidraulic lifteaza bena, oferind posibilitatea simpla si eficace de a lucra sau schimba vreo componenta din motor. De asemenea, motorul si transmisia sunt situate pe sasiu pe partea soferului a cadrului, in timp ce un rezervor masiv de combustibil cu capacitate de aproximativ 42 de litri compenseaza partea dreapta, realizandu-se si un echilibru optim in geometria sasiului. Treaba de ingineri priceputi si practici.

Vehiculul a fost proiectat cu o atentie deosebita asupra confortului si ergonomiei, nimic nefiind lasat la intamplare, nici cel mai mic detaliu. De exemplu, incepand cu simpla patrundere in vehicul si iesirea din el, Can-Am a considerat important ca modul in care a fost proiectata cabina si pozitia scaunului soferului sa previna lovirea in timpul flexarii picioarelor de margini, bord sau volan, alaturi de o asezare/ridicare ce sa nu uzeze prematur invelisul scaunului. Poate pare exagerat acest aspect, insa fiecare astfel de detaliu sporeste placerea indeplinirii sarcinilor cu ajutorul UTV-ului si reduce travaliul si oboseala.

In cabina Defender-ului pot lua loc pana la trei persoane, existand doua scaune, unul pentru sofer, unul pentru pasager, iar intre ele existand o bancheta, avand dimensiunile de 40/20/20. In conditiile in care nu exista al treilea pasager, pe aceasta bancheta se rabateaza un suport de mana pentru sofer, tip consola, cu adancitura suport pentru pahare. Odata asezat in scaunul soferului, volanul poate fi asezat in pozitia dorita pentru a se potrivi stilului de condus. Pe bord nu exista indicatoare inutile, existand un afisaj de bord analogic/digital cu instrumentatie completa cu toate informatiile necesare. Vitezometrul si indicatorul de rpm sunt tip analog, in timp ce restul de instrumente fiind digitale.

Pentru a sublinia inclinatia profund utilitara a vehiculului, una dintre noutatile inovatoare pe care le-a adus Can-Am acestui UTV o reprezinta torpedoul, demontabil rapid si usor adaptat intr-o cutie de scule rezistenta la umezeala. De asemenea, scaunul pasagerului se poate ridica printr-un sistem flip-up, dand la iveala o cutie de depozitare impermeabila, de asemenea amovibila. In aceasta cutie pot fi transportate marfuri care trebuie sa ramana uscate, precum saci de seminte, dar poate lua loc si un caine de vanatoare de talie medie. Cutia poate fi detasata, iar impreuna cu ridicarea scaunului pasagerului si banchetei suplimentare, cabina capata spatii suplimentare de depozitare. Succint, compartimentele de depozitare au urmatoarele capacitati: 22.8 l sub bord, 21 l sub scaun pasager, 7.7 l consola centrala, 6.3 l cutie de scule, 3.5 l compartiment central.

Schimbatorul de viteze plasat pe bord, alt aspect ingenios si inovator, a fost bine pus la indemana acestuia, in partea dreapta a soferului, trecerea mainii drepte de pe volan pe acest schimbator si inapoi, reducand oboseala bratului. La fel, selectorul 2 WD/4 WD a fost montat pe bord, la indemana soferului, alaturi de comutatorul responsabil cu diferentialul care blocheaza sau deblocheaza rotile din spate. Un ultim comutator fixat in panou tot in aceasta zona, selecteaza modurile de lucru, normal sau ECO, punand sau relaxand motorul, dupa caz, in furnizarea de putere.

UTV-ul Defender se descurca de minune atat in spatii inguste sau pe poteci, cat si in spatiile deschise, avand o mare stabilitate si un raspuns imediat in timpul virajelor largi, independent de viteza si turatia motorului. De asemenea, raspunde corespunzator si pe terenuri inclinate, indiferent de starea acestora, gratie si unor anvelope agresive Maxxis Bighorn care imbraca jantele robuste cu diametrul de 35,5 cm. Insa atunci cand e vorba de terenuri inclinate, vine vorba si de coborare, iar aici intervine excelent sistemul de asistenta la coborare DPS, care mentine un control precis si riguros, de asemenea, fara probleme in privinta starii terenului, cu obstacole, acoperit cu pietris sau noroi.

Si deoarece vorbim despre un side-by-side utilitar, un capitol important il reprezinta tractiunea, remorcarea si transportul de diferite sarcini. Nu veti fi dezamagiti, 2016 Can-Am Defender HD8 XT DPS se afla intru-totul la dispozitia dvs. cu o capacitate de remorcare de 907 kg si o capacitate de incarcare a benei de 454 kg. Inca o data invocam ingineria de mare clasa a Can-Am BRP. Atunci cand Defender ruleaza pana la locul de incarcare, suspensiile (in special cea spate) functioneaza fara cusur. Odata ce a preluat sarcina de peste 450 de kg sau a inceput sa tracteze, suspensia TTA-HD cu bara stabilizatoare externa, amortizoare pe gaz, cursa 254mm, are cinci directii de reglare a pretensionarii si readuce confortul deplasarii in parametrii optimi. Dupa descarcare, din nou se autoregleaza in secventa initiala, cu mentiunea ca garda la sol de 28 cm ramane in limite, in orice situatie.

In concluzie, putem vorbi despre un side-by-side utilitar de larga aplicatie, care a fost proiectat sa fie un tovaras de mare nadejde in muncile la care este solicitat, unul dintre cele mai bune produse din industrie la aceasta ora, cu mari sanse de a fi desemnat UTV-ul utilitar al anului, in clasa sa. Iar lucrurile pot sa nu se opreasca aici, deoarece Can-Am BRP are planuri marete: minim un vehicul nou (sau cel putin o noua varianta) la fiecare sase luni, in urmatorii patru ani. Aceasta reprezinta una dintre trasaturile fundamentale ale unui lider in industrie!